Huisvesting

Konijnen zijn van nature groepsdieren.
Dit betekent niet dat alle konijnen makkelijk bij elkaar in een hok kunnen leven.
In de natuur leven veel konijnen in een betrekkelijk klein gebied.

Aan het hoofd van de groep staat een mannetje, de andere mannetjes zijn lager in rang.

Aan de vrouwtjes stoort het mannetje zich niet, maar de andere mannetjes mogen alleen komen waar het hoofd het toelaat. Dit verklaart, waarom twee mannetjes samen in een hok vaak problemen geeft.

Overigens hebben ook de vrouwtjes onderling een rangorde, maar de knok-partijen die hiermee gepaard gaan, zijn vaak minder heftig.
Er staat altijd een konijn op wacht, terwijl de anderen uit
de groep eten.

 

Binnen of buiten

Konijnen kan je zowel binnen als buiten houden.
Van nature zijn het natuurlijk buitendieren, maar dat zijn onze honden en katten ook. Het domesticeren van onze huisdieren heeft ervoor gezorgd dat zij zich behoorlijk aan ons aangepast hebben. Uiteraard moeten we wel met een aantal natuurlijke gedragingen rekening houden. Anders kunnen er toch problemen onstaan.


Zindelijkheid

Konijnen zijn van zichzelf zindelijk. Ze vervuilen hun eigen nest normaal gesproken niet. Uiteraard kan het zo zijn dat je je konijn moet opvoeden voordat hij zijn ontlasting netjes op een vaste plek doet. Maar dat moet je bij je hond en je kat ook. Wanneer je ze het goed aanleert kan je ze in je huis rond laten lopen en zullen ze hun behoefte netjes op de bak doen.

 

Kooi is niet genoeg

Een kooi is voor een konijn niet genoeg. Maar je hoeft ook niet per se een tuin te hebben.
Een konijn kan zich ook prima vermaken door thuis rond te lopen.