Parasieten

Hieronder een aantal parasieten die we bij konijnen veel zien.


Mijten

 


Mijten of beter gezegd schurftmijten zijn kleine spinachtige insecten. Ze zijn onder te vedelen in de bijtende en de zuigende mijten. De laatste steekt door de huid en zuigt dan bloed, de laatste irriteert de huid waardoor er schilfers ontstaan en eet dan die huidkorsten op.

Het duidelijkst zijn die korsten te zien als de mijt in het oor zit. Aangezien daar geen haar is, zijn de korsten makkelijk met het blote oog te zien.

Mijten kunnen ook op andere plekken zitten, bijvoorbeeld op de rug. Mijten zijn soms met het blote oog te zien, maar meestal zijn ze zo klein dat we onder een microscoop naar ze moeten zoeken. We nemen daarvoor een huidbiopt.Maden

 

Maden zijn de larven van vliegen. Vliegen leggen het liefst hun eitjes op warme vochtige plekken. Op deze warme vochtige plekken kunnen de eitjes snel rijpen en duurt het niet lang voor de maden uit het ei komen. Onder ideale omstandigheden voor de vliegeneitjes kun je 's ochtends een konijn hebben waar je niets aan ziet behalve een beetje natte kont van de wat zachtere ontlasting en 's avonds kunnen de maden dan al een opening naar de buikholte gevreten hebben met een buikvliesontsteking tot gevolg. En dit betekend dan ook vaak al het einde van het konijn.

Zolang de maden nog niet in de buikholte zijn gekomen is er vaak nog hoop. Dit hangt uiteraard wel af van de uitgebreidheid van de madeninfestatie. Dus als er heel veel maden zijn die zich over het hele lichaam verspreid hebben en overal de huid aangetast hebben, dan wordt uiteraard de prognose een stuk minder.

De behandeling komt neer op het verwijderen van de maden en het behandelen van de ontstekingen die veroorzaakt zijn door de maden en in geval van diarree; het behandelen van de diarree en het voorkomen van opnieuw diarree. Verder zal de dierenarts samen met u de voeding en de huisvesting van het konijn nogmaals met u doorlopen. Dit om maden in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.


Coccidiose

 

Coccidiën zijn eencellige organismen die met name in de darmwand van konijnen kunnen voorkomen. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen kunnen ze een behoorlijke schade aan de darmwand veroorzaken. Symptomen die je hierbij kunt zien zijn: vermageren, diaree en soms bloed bij de ontlasting.

De dierenarts heeft verse ontlasting nodig om te zoeken naar deze parasiet. Het is met namen een heel gevaarlijke parasiet voor jonge konijntjes die net gespeend zijn. Bij de overgang op vast voedsel is het maagdarmstelsel even heel gevoelig en dit is de kans voor de parasiet om zich te vermeerderen.