EHBO thuis

Eerste hulp bij konijnen.
Wanneer je konijn plotseling minder eet of minder actief is dan is het nodig dat je je konijn in ieder geval nakijkt. Belangrijk is dan om je konijn helemaal na te kijken, maar met name tussen de achterpoten bij de geslachtsopeningen en de anus. Dan moet je ook echt even tussen de plooien kijken. Het kan zijn dat je konijn diarree heeft of aangekoekte ontlasting. In dat geval moet je ook even daartussen kijken. Zoals je bij parasieten al kon zien kunnen vliegen daar eitjes leggen en kunnen daar dan dus maden zitten. Indien er maden zitten moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts! Niet wachten!

Wanneer je geen maden ziet moet je proberen om de ontlasting voorzichtig met warm water te weken en te verwijderen.

Voel ook naar de buik van je konijn. Als je konijn een harde buik heeft probeer dan voorzichtig het buikje te wrijven en masseer het zachtjes. Als je merkt dat de buik ontspant dan weet je in ieder geval dat dit de pijn op dat moment kan oplossen. Je moet dit masseren van de buik dan regelmatig herhalen (3-4 maal per uur). Uiteraard moet hier door een dierenarts naar gekeken worden. Maar als dit buiten openingstijden gebeurt en het lukt je wel om de harde buik goed weg te masseren, dan kan je misschien ook tijdens openingstijden komen. Lukt het niet moet je uiteraard wel de spoeddienst bellen!

Kijk naar het bekje van je konijn. Is hij nat onder zijn kin? Dan is de kans aanwezig dat hij een gebitsprobleem heeft. Hierdoor kan hij dan zijn bekkie niet goed sluiten en kwijlt hij. Indien je de voortanden kan zien zonder dat je de lippen spreid, dan zijn de voortanden waarschijnlijk te lang! Het is mogelijk dat de kiezen dan ook te lang zijn! Het is belangrijk dat je je konijn dwangvoert totdat je een afspraak bij de dierenarts hebt. Dat wil zeggen: als je konijn niet eet.


Dwangvoeren


Je kan de voeding voor een konijn aantrekkelijker maken door de biks te pureren met wat water en hier een babyhapje (bv Olvarit) doorheen te doen voor de smaak. Als hij dit zelf eet hoef je net te dwangvoeren. Indien niet, dan moet je dwangvoeren. Het dwangvoeren van konijnen is relatief makkelijk mits je dit goed voorbereid.

Zet je konijn op een grote handdoek en zwachtel hem stevig in zodat alleen het kopje nog uitsteekt. Hierdoor kan hij niet tegenspartelen! Je kan het spuitje met de dwangvoeding net achter de voortanden zo in de mondholte steken. Konijnen hebben namelijk alleen de voortanden en geen andere tanden. Na een behoorlijk leeg gat (diastema) komen de kiezen. Hierdoor kan je vrij makkelijk een spuit hierdoor steken.

Na het dwangvoeren is het verstandig om de buik van je konijn te masseren. Dit doet wat tegen de pijn en bevordert ook de motiliteit van de darmen.


Scheve kop


Wanneer je konijn een scheve kopstand heeft en misschien zelfs aan een stuk door omdraait moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Het is dan verstandig om je konijn in een kleine ruimte (een doos of zo) te zetten met stro en of handdoeken zodat hij zichzelf niet kan bezeren. Maak het ook donker. Veel licht en lawaai zorgen ervoor dat het alleen maar erger wordt!


Concluderend


Als je het niet vertrouwt, moet je ALTIJD je dierenarts bellen! We hebben hierboven alleen een aantal tips neergezet die je alvast kan doen. Uiteindelijk moet je toch met je konijn naar de dierenarts om na te laten kijken wat nu de oorzaak van het probleem is zodat dit behandelt kan worden en je konijn weer gezond wordt.